суботу, 17 вересня 2011 р.

Про брутальні порушення свободи вираження поглядів в Харкові


13 вересня 2011 року відразу три харківські телекомпанії: АТН, «Фора» і «А/ТВК» були незаконно позбавлені можливості здійснювати мовлення. Усі три телекомпанії провадять незалежну журналістську діяльність, в їх ефірах постійно лунала критика на адресу міської влади та різних органів державної влади. Одночасне зникнення під різними приводами цих трьох телекомпаній з ефіру позбавляє сумнівів у політичному замовленні цих відключень.
АТН за 18 років свого існування стало лідером інформаційного мовлення в Харківському регіоні. За даними всіх соціологічних опитувань, що проводилися в Харкові за останні шість років, перегляду Новин АТН віддає перевагу більш 50% всіх харків’ян, і у АТН найвищий рейтинг довіри серед глядачів порівняно з усіма іншими місцевими телекомпаніями. За результатами вимірювань телеаудиторії, здійснюваних компанією GFK, новини АТН дивиться до 550 000 харків’ян щодня. А транслюють всі програми АТН саме телеканали «Фора» і «А/ТВК»
На нашу думку, це брутальне порушення фундаментального права на свободу вираження поглядів, що закріплене статтею 34 Конституції України та статтею 10 Європейської конвенції захисту прав людини та основоположних свобод. Різні офіційні причини для відключення каналів, а саме «відсутність санітарного паспорту» в АТН, нібито «систематична несплата послуг» провайдера у випадку з ТРК «Фора» і нібито відсутність договірних зобов’язань щодо трансляції у випадку ТРК «А/ТВК» є не чим іншим, як засобами політичного тиску. Приводи для відключення телекомпаній є незаконними, адже відповідно до ч.1 ст. 64 Конституції України обмеження прав може здійснюватися лише у випадках, передбачених Конституцією України. Також відповідно до ст. 92 Конституції обмеження прав може регулюватися лише законами й не може бути обмежень на підставі підзаконних нормативно-правових актів. Крім того, незаконність цих акцій підтверджується рішеннями Європейського Суду з прав людини, які є джерелом права в національній правовій системі відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини». Зокрема, у рішенні в справі«Аутронік АГ проти Швейцарії» Суд відзначив, що «ст.10 ЄКПЛ застосовується до „будь-якої“, будь то фізичної чи юридичної, особи, і стосується не тільки змісту інформації, але також і засобів передачі чи отримання, виходячи з того, що будь-яке обмеження, що накладене на засоби, порушує право на отримання і поширення інформації». Це означає, в свою чергу, що порушення права на вільне поширення інформації може відбуватися не лише шляхом цензурування змісту інформації, що передається, але й шляхом встановлення технічних обмежень щодо передачі інформації.
Акція з відключенням всіх незалежних телекомпаній Харкова свідчить про жорсткий наступ держави на свободу слова і несе серйозні загрози для прав людини і демократії в Україні.
Ми вимагаємо негайно відновити мовлення телекомпаній АТН, «Фора» та «А/ТВК», а потім вирішувати усі спірні питання.

Немає коментарів:

Дописати коментар